Boekrecensie

Boek review: Draag nooit een gele trui


Hulst, Alex van der. Draag nooit een gele trui - HR

Alleen al de inleiding van dit boek toverde een glimlach op mijn gezicht. De herkenning van de verschillende typen fietsers is dan ook treffend. Van de materiaalfreak (Specialized liefhebbers) tot de pensionado (Giant liefhebbers). Alex van der Hulst plaatst ieder type fietser genadeloos in een hokje. Wie denkt dat men hier te maken heeft met een aftreksel van ‘The Rules’ van de Velominati heeft het mis. Het boek is namelijk veel meer dan alleen een opsomming van regels waar de gemiddelde wielertoerist zich aan dient te houden. Behalve een schets van stereotypen op de fiets, komen er ook profs en oud-profs aan het woord. O.a. Ellen van Dijk, Koos Moerenhout en Karsten Kroon geven hun kijk op de vele recreanten die ze tijdens ritten ontmoeten.
Van der Hulst schrijft vlot, beeldend en treffend. Hij heeft oog voor detail waardoor de geschetste situaties levensecht lijken. Ik betrapte mezelf op een harde lach bij het lezen van Karsten Kroon’s brommer avontuur met een bejaarde Duitser op Mallorca.
Herken jij jezelf in de categorie ‘Boze fietser’ en neem jij jezelf én je hobby een tikkeltje te serieus, dan is dit boek waarschijnlijk niks voor jou. Ben je fanatiek maar laat je ook ruimte voor zelfspot en ironie dan garandeer ik je veel leesplezier. Daarbij is het hoofdstuk ‘ Hoe passeer ik bejaarden’ behalve geestig, ook nog eens zeer nuttig.
Draag nooit een gele trui, Alex van der Hulst.
Paperback, 208 pagina’s.
(Deze recensie verscheen in Wielrenblad juni 2015)