Review

Review Light & Motion Urban 500


Het was even zoeken naar de juiste verlichtingsbron die voldeed aan al mijn wensen. Maar deze Urban 500 lijkt na 1000+ km door het duister een schot in de roos te zijn. Als freelancer werk ik in de winter met regelmaat buiten de deur. Van half november tot medio februari stap ik om 08.00 uur op de fiets. Soms regent het, meestal waait het. Maar donker is het altijd.
Deze Urban500 van Light & Motion is klein (3 x 3 x 10 cm) en heeft een gewicht van 120 gram. Na een oplaadtijd van 5 uur (USB) is de lamp klaar voor gebruik en zorgt de CREE led lamp voor een lichtopbrengst van maar liefst 500 lumen. De lamp kent 4 standen in lichtopbrengst: 500 lumen (1,5 uur) / 225 lumen (2,5 uur) / 115 lumen en een pulse-stand van 115 lumen. (beide 4,5 uur)
De lichtbundel is breed genoeg voor een totaaloverzicht van de weg. De lichtopbrengst is regelmatig en waaiert uit naar de zijkant van de weg zodat ook de berm duidelijk zichtbaar is. Tijdens de ritten naar kantoor is 500 lumen eigenlijk teveel van het goede. In het verkeer is de pulse-stand precies goed. Als ik kies voor de mountainbike kan ik met een lichtopbrengst van 500 lumen makkelijk een afkorting door het bos nemen waardoor ik na werktijd 5 minuten eerder aan de aardappelen zit.
Het was een van mijn wensen om mijn avondrondje te kunnen blijven fietsen met mijn racefiets. Aangezien dit een rondje is van 57 km doe ik er ongeveer 2 uur over. Met 500 lumen red ik het dan net niet. Maar door een beetje te spelen met de verschillende standen is het geen probleem om veilig thuis te komen. De 500 lumen-stand gebruik ik dan ook alleen als het echt nodig is. Een voordeel van deze Urban500 zijn de 2 reflectoren aan de zijkanten. Welke verlichtingsstand je ook gebruikt, door deze reflectoren ben je voor anderen ook goed zichtbaar van de zijkant. Je bevestigt de lamp d.m.v. een stevige rubberen riem-sluiting op je stuur. Het rubber is lang genoeg voor de meest gangbare stuurtypen. Op de achterkant van de Urban500 zit een batterijstatusindicatie lampje.
Met een verkoopprijs van € 72,95 (Mantel) is deze Urban 500 een perfect maatje in de donkere dagen van het jaar. Van woon-werk tot een winterrondje op de racefiets. Met 500 lumen kun je zelfs veilig off-road. (Deze recensie verscheen eerder in Wielrenblad)
DSC_0209 DSC_0213 Lamp